Mehmet Özay                                                                                                            04.09.2024

Hindistan başbakanı Narendra Modi, 4-5 Eylül günlerini kapsayan, iki günlük resmi ziyaret amacıyla Singapur’da bulunuyor.

İki ülke arasında özellikle, ekonomi ve yatırım ilişkilerinin ele alınacağı görüşmeler yarın yani, 5 Eylül’de yapılacak.

Modi’nin Singapur parlamentosunda yapacağı konuşmanın ardından taraflar, Başbakan Lawrence Wong ve Narendra Modi liderliğinde bir araya gelmesi bekleniyor.

Söz konusu ziyaret iki ülke arasındaki ilişkilerin 60. yılı dolayısıyla, başbakan Wong’un daveti üzerine gerçekleşiyor.

Aynı zamanda, önümüzdeki yıl iki ülke arasında stratejik ortaklık ilişkisinin onuncu yılı olması, bu ziyareti daha da anlamlı kılıyor.

2015 yılında yani, Narendra Modi’nin ilk başbakanlık döneminde iki ülke arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalanmıştı…

Köklü tarihsel bağ

İki ülkeyi birbirine yaklaştıran temel unsurlardan biri hiç kuşku yok ki, tarihsel geçmiş…

Her iki ulus-devletin İngiliz sömürge toprakları olması, Madras ve Kalküta merkezli sömürge valiliği ile Singapur Koloni yöneti arasında ortaya konulan sıkı yapılaşma, modern dönemde bağımsızlık sürecinde de, bu geçmişten güç ve destek alan ikili ilişkilerin geliştirilmesinde hiç kuşku yok ki, büyük önem taşıyor.

Bu tarihi geçmişte aynı ve benzer şekilde inşa edilen kurumsal yapıların bugün, bir şekilde devamlılık arz ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Singapur’un bağımsızlığını ilân ettiği 1965 yılında, bu Ada ülkesini ilk tanıyan ülkelerin başında Hindistan geliyordu.

Bunun en açık göstergelerinden birinin, Hindistan’da en büyük dış yatırım bulunan ülkenin Singapur olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır.

Ekonomik göstergeler

İki ülke arasındaki yakınlığı daha somut ifade etmek için kısaca, bir iki veriyi paylaşmakta yarar var.

Buna göre, Singapur’un Hindistan’daki doğrudan yatırımı 2004 yılında 481 milyon Dolar iken, bu rakam 2022 yılında 25.3 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl ise bu oran, 11.77 milyar Dolar olarak gerçekleşti.

İki ülkenin ekonomik açıdan ne denli iç içe olduğunun bir diğer göstergesi, karşılıklı faaliyet gösteren şirket sayısında karşımıza çıkıyor.

Bu bağlamda, yaklaşık 9000 Hint şirketi Singapur’da, bunun karşılığı olarak 440 civarında Singapur kökenli şirket de Hindistan’da resmen faaliyet gösteriyor.

Başbakan Modi’nin, bu kısa ziyareti sürecinde siyasilerle yapacağı görüşmelerden ziyade belki de, Singapur İş Federasyonu temsilcileriyle yapacağı toplantı çok daha önemli olacaktır.

Görüşmelerin deniz ve hava taşımacılığı, son dönemde adından çokça söz edilen, yarı-iletken ve gelişmiş imâlat sanayileri, dijital devrimi, sağlık sektörü gibi alanlar üzerinde olması iki ülkeyi farklı nedenlerle birbirine yanaştırıyor.

Gelişmiş teknolojisi ve yatırım gücü ile Singapur, Hindistan gibi dünyanın ikinci büyük ülkesinin geniş pazarında yer almayı sürdürmek istiyor.

Hindistan ise, nüfus ve toprak genişliği bakımından kendisinin tam zıddı ve küçük bir Ada ülkesi olan Singapur’un tabiri caizse, ‘beyni’nden istifade etmek istiyor…

ASEAN merkez

Küresel kapitalizmin merkezi kadar, doğu-batı deniz ticaretinin de odağında yer alan Singapur’un Hindistan’la ilişkilerini ikili ilişkiler boyutu kadar, bunun dışında ASEAN bağlamında da değerlendirmek gerekiyor.

Hindistan’ın ASEAN içerisinde en büyük ticaret ortağı Singapur…

İki ülkenin ticaret hacmi toplam 35.61 milyar Dolar civarında ve bu oran, Hindistan’ın ASEAN’la toplam ticaretinin %29’una tekabül ediyor…

Ve Hindistanlı yetkililerin açıklamaları iki ülke arasında gayet önemli düzeyde, savunma işbirliğinin de bulunduğunu ortaya koyuyor.  

Savunma işbirliğinin temellerinin, yukarıda kısaca dikkat çekildiği üzere tarihsel bir devamlılık olarak görmek kadar, son dönemdeki gelişmelerden ötürü bazı handikapları da içinde barındırıyor.

Örneğin, Hindistan-Çin arasında var olan güvensizliğe karşılık, Singapur’un Çin’le gayet ileri düzeydeki işbirliği Hindistan ve Singapur güvenlik işbirliği politikalarının hassas unsurlar üzerinden gelişmekte olduğunu ortaya koyuyor.

Benzer şekilde, son dönemde, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin Asya-Pasifik’den Hint-Pasifik’e evrilen geniş bölge jeo-politiğinde ve güvenliğinde temelde Çin’e karşı olacak şekilde Hindistan’a yer ayırması, Singapur tarafından dikkatle izlendiğine kuşku yok.

Bu noktada, Singapur’un dış politikasını ne, salt Çin’le ne de, sadece ABD ile ittifaka dayandırması, uluslararası ilişkiler  açısından önemli bir rol icra etmekte olduğunu ortaya koyuyor.

Singapur’u ilgili taraflar nezdinde, ‘sözüne kulak asılır’ bir partner olarak görülmesinde ise hiç kuşku yok ki, Ada ülkesinin ekonomik kalkınmışlığı ile jeo-politik gerçekliği bulunuyor.

Bu çerçevede, Ada ülkesinin, Güney Çin Denizi ile Hint Okyanusu birbirine bağlayan Malaka Boğazı’nın doğu girişinde bulunmasının doğurduğu kaçınılmaz bir önem söz konusudur.

Modi’nin Singapur’a yapmakta olduğu ziyaret, tarihsel sürekliliğin ve özellikle de son dönemdeki stratejik işbirliğinin bir devamı olarak görmek gerekiyor.

Farklı özelliklere sahip iki ülkenin birbirini destekleyici konumda olması, hiç kuşku yok ki, iki ülkenin bir anlamda gönüllü ve zorunlu birlikteliğini ortaya koyuyor.

LEAVE A REPLY